IBLCE: Test Your Knowledge

April 13, 2021 Written by Mary Foley, RN, BSN, IBCLC

1. Which organization administers the certifying examination for candidates to obtain the IBCLC credential?

A) World Health Organization

B) UNICEF

C) ILCA

D) IBLCE

2. The only internationally certified healthcare provider with expertise in breastfeeding and lactation medicine is the:

A) Certified Lactation Counselor (CLC)

B) International Board-Certified Lactation Consultant (IBCLC)

C) Certified Nurse Midwife (CNM)

D) Physician Assistant (PA)

3. The International Board of Lactation Consultant Examiners (IBLCE):

A) Only provides a test for IBCLCs

B) Licenses IBCLCs to practice

C) Provides the IBCLC exam and establishes standards in breastfeeding care

4. The International Board of Lactation Consultant Examiners (IBLCE) was founded to:

A) Teach mothers about breastfeeding

B) Protect the public by providing an internationally recognized level of knowledge of breastfeeding care

C) Discourage the use of formula for newborns

5. The documents of the IBLCE apply in:

A) The United States of America (USA) only

B) The hospital setting only

C) All countries and all settings

6. The Clinical Competencies of the IBCLC include:

A) Providing evidence-based information on the impact of medications taken while breastfeeding

B) Promoting the principles of the Baby-Friendly Hospital Initiative

C) Both a and b

7. Taking the IBCLC exam requires:

A) Lactation education only

B) Lactation education and clinical experience

C) Lactation clinical experience only

8. The IBLCE Code of Professional Conduct includes:

A) Actions for the IBCLC who has engaged in substance abuse

B) How the IBCLC should dress

C) Where the IBCLC should practice

9. Briefly, what is due diligence?

A) Declaring bankruptcy

B) Taking reasonable care not to harm someone

C) Making a mistake

D) Doing something that is illegal

10. Briefly, what is misfeasance?

A) Declaring bankruptcy

B) Taking reasonable care not to harm someone

C) Making a mistake

D) Doing something that is illegal

11. Andrea, an IBCLC, has been working with a mother and infant for several weeks.  She saw the family 3 times, but billed the insurance company for 7 visits.  This is an example of:

A) Due diligence

B) Misfeasance

C) Malfeasance

D) Tax evasion

12. In what year was the IBLCE established?

A) 1975

B) 1980

C) 1985

D) 1990

13. A voluntary international professional membership association consisting of mostly IBCLCs is:

A) ILCA

B) IBCLC

C) IBLCE

D)ABM

14. Which scientific journal is published by the International Lactation Consultant Association?

A) Breastfeeding Medicine

B) Birth

C) Midwifery Medicine

D) Journal of Human Lactation

15. The IBCLC Scope of Practice document:

A) Can be found on the IBLCE website

B) Is 38 pages in length

C) Can only be obtained by written request from IBLCE

16. The IBCLC Scope of Practice includes:

A) Preserving client confidence

B) Promoting breastfeeding

C) Both a and b

17. On the subject of social media for the IBCLC:

A) IBLCE has nothing to say

B) IBLCE has an Advisory Opinion

C) IBLCE recommends IBCLCs do not use social media

Answers

1. D

2. B

3. C

4. B

5. C

6. C

7. B

8. A

9. B

10. C

11. C

12. C

13. A

14. D

15. A

16. C

17. B

Share

Share The Lactation College