Lactation Physiology: Test Your Knowledge

April 19, 2021 Happy Patriot's Day from Lexington MA

Twenty Questions to Test Your Knowledge

1. When does the beginning of milk production occur?

A) Mammogenesis

B) Lactogenesis stage I

C) Lactogenesis stage II

D) Galactopoesis

2. Breast development begins early in gestation, by ____ to ____weeks, when two parallel milk ridges develop from the axilla to the groin.

A) 4 to 5

B) 7 to 8

C) 10 to 11

D) 13 to 15

3. Lactogenesis I is also called:

A) Secretory selection

B) Secretory differentiation

C) Secretory secretion

D) Secretory activation

4. After ____ weeks of pregnancy, lactation occurs even if the pregnancy does not progress.

A) 4

B) 16

C) 18

D) 20

5. The onset of copious milk production occurs during:

A) Mammogenesis

B) Secretory differentiation

C) Secretory activation

D) Secretory secretion

6. What is galactopoesis?

A) The beginning of milk production

B) The onset of copious milk production

C) The long-term maintenance of lactation

D) The time of weaning

7. Prolactin is secreted from the:

A) Hypothalamus

B) Anterior pituitary gland

C) Posterior pituitary gland

D) Thyroid gland

8. The rapid drop of which hormone triggers the copious production of milk?

A) Estrogen

B) Human placental lactogen

C) Prolactin

D) Progesterone

 9. This birth complication is most concerning for delayed onset of lactogenesis:

A) Infant shoulder dystocia

B) Retained placental fragments

C) Pre-eclampsia

D) Small for gestational age infant

10. Delayed onset of lactogenesis could be caused by:

A) Mother with Type I or Type II Diabetes

B) Mother with obesity

C) Mother with polycystic ovary syndrome

D) All of the above

11. A severe postpartum hemorrhage leading to an infarct of the anterior pituitary gland is called:

A) Sheehan’s Syndrome

B) Systemic Hypotension Syndrome

C) Stein-Leventhal Syndrome

D) Systemic Lupus Erythematosus

12. This hormone produces breast milk:

A) Estrogen

B) Oxytocin

C) Progesterone

D) Prolactin

13. Oxytocin is secreted from the:

A) Hypothalamus

B) Anterior pituitary gland

C) Posterior pituitary gland

D) Thyroid gland

14. Myoepithelial cells contract under the influence of which hormone?

A) Estrogen

B) Oxytocin

C) Progesterone

D) Prolactin

15. Galactopoesis (Lactogenesis III) is under:

A) Autocrine control

B) Vagal control

C) Endocrine control

D) Autonomic control

16. Prolactin Inhibiting Factor (PIF) is secreted by the:

A) Pituitary gland

B) Pineal gland

C) Hypothalamus

D) Thyroid gland

17. This drug has a dopamine-like, prolactin-inhibiting effect.

A) Ativan

B) Bromocriptine

C) Domperidone

D) Reglan

18. This drug inhibits prolactin-inhibiting factor so will increase milk production.

A) Theophylline

B) Bromocriptine

C) Albuterol

D) Metoclopramide

19. This hormone enhances parenting behaviors and causes uterine cramping.

A) Estrogen

B) Oxytocin

C) Prolactin

D) Progesterone

20. This hormone is associated with ductal sprouting in breast tissue.

A) Estrogen

B) Oxytocin

C) Prolactin

D) Progesterone

Answers

1) B

2) A

3) B

4) B

5) C

6) C

7) B Remember - PAP Smear - Prolactin Anterior Pituitary

8) D I bet a question about this is on the test.

9) B

10) D

11) A

12) D

13) C

14) B

15) A

16) C

17) B

18) D (Metoclopramide - generic name, Reglan - brand name)

19) B

20) A

Share

Share The Lactation College