Colostrum is present for weeks before birth. Actually, the secretion of colostrum begins at approximately 16 weeks’ gestation.
After birth, in the first days, the seemingly small amount of colostrum that is normally produced goes a long way. While many mothers share that they think they “don’t have any milk” in the first days – hopefully it is reassuring when they learn that many actually have just the right amount.
KEY POINT The primary function of colostrum is a protective one. Secondary functions are to seed the microbiome and provide nutrition.
What is the normal amount?
According to the Core Curriculum for Lactation Consultant Practice:
In the first 24 hours, the average amount of colostrum produced is 37 mL, with a stomach capacity of 7 mL
By day of life 3, the mother makes an average 24-hour production of 408 mL and the stomach capacity increasing to 27 mL per feed
By day of life 5, the total daily production increases to 705 mL with the infant’s stomach capacity equaling 57 mL per feed
Of course, making sure the “system” is responding normally is the tricky part which is why watching the infant’s weight loss, number of feeds, number of pees and poops, and the latch are so important.
Delayed lactogenesis
Maternal conditions that can delay the onset of full milk production, so called delayed lactogenesis, should raise a red flag. These include the following. I listed them in alphabetical order to help you remember.
Advanced maternal age
Cesarean birth
Diabetes Type 1 or II
Labor: long stage II
Labor: maternal fluid overload
Obesity / elevated BMI
Polycystic ovary syndrome, infertility
Primiparity
Retained placental fragments
Sheehan Syndrome*
Surgery: breast reduction
*Sheehan Syndrome occurs when postpartum hemorrhage (blood loss) with significant hypotension (low blood pressure) leads to infarction (death) of the anterior pituitary gland. Prolactin is one of the hormones affected. Prolactin is key in the production of human milk. Fortunately, Sheehan Syndrome following childbirth is a rare occurrence. Fortunately, it is a favored test question because we got it!
References
Core Curriculum for Lactation Consultant Practice, 3rd edition. Edited by Rebecca Mannel, Patricia J. Martens, and Marsha Walker. Jones & Bartlett Learning. 2013 [page 357]
Tema #3. Calostro, parte 2: Un poco da para mucho
Tras el nacimiento, en los primeros días, incluso un poco de este líquido tan denso da para mucho. Aunque muchas madres comentan que creen que "no tienen leche" en los primeros días, es de esperar que se tranquilicen cuando sepan que muchas tienen en realidad la cantidad justa.
¿Cuánto es normal?
Según el Core Curriculum for Lactation Consultant Practice, en las primeras 24 horas, la cantidad media de calostro producida es de 37 mL, y la capacidad del estómago es de 7 mL. En el tercer día de vida, la madre puede producir una media de 408 ml en 24 horas y la capacidad del estómago es 27 mL. Para el quinto día de vida, la producción diaria total aumenta a 705 mL y la capacidad del estómago es de 57 mL. (1)
Para tener una idea de las cantidades, el vaso de chupito a continuación contiene 1,5 onzas o 45 ml de líquido.
Por supuesto, asegurarse de que el "sistema" responde con normalidad es la parte más complicada, y por eso es tan importante vigilar la pérdida de peso del bebé, el número de tomas, el agarre y el número de pipís y cacas.
Lactogénesis retrasada
Las condiciones maternas que pueden retrasar el inicio de la producción total de leche y hacer saltar las alarmas son las siguientes:
Madre de edad avanzada
Parto por cesárea
Diabetes de Tipo I o II
Trabajo de parto: Fase II prolongada
Trabajo de parto: sobrecarga de líquidos en la madre
Obesidad / IMC elevado
Síndrome de ovario poliquístico, infertilidad
Primiparidad
Retención de restos placentarios
Síndrome de Sheehan*
Cirugía: reducción de mamas
*El síndrome de Sheehan ocurre cuando la hemorragia posparto (pérdida de sangre) con hipotensión significativa (presión arterial baja) conduce al infarto (muerte) de la glándula pituitaria anterior. La prolactina es una de las hormonas afectadas. La prolactina es clave en la producción de leche humana. Afortunadamente, el síndrome de Sheehan después del parto es una ocurrencia rara.
Referencias
Core Curriculum for Lactation Consultant Practice, 3ª edición [Plan de estudios básico para la práctica del consultor de lactancia]. Editado por Rebecca Mannel, Patricia J. Martens y Marsha Walker. Jones & Bartlett Learning. 2013 [pagina 357]