The curriculum for the Lactation College on Substack includes a Test Your Knowledge post at the end of each topic. The 14 questions below are on the information covered in the four previous posts about colostrum. The answers are provided at the end.
1. The secretion of colostrum begins at approximately how many weeks’ gestation?
A) 16 weeks
B) 26 weeks
C) 32 weeks
D) 36 weeks
2. The primary function of colostrum is a protective one. One way colostrum protects the newborn is by coating the infant’s gut which blocks pathogens from adhering to the cells and gaining entry into infant’s system.
A) True
B) False
3. In the first 24 hours after birth, the average amount of colostrum produced is:
A) 27 mL
B) 37 mL
C) 47 mL
D) 57 mL
4. As compared to mature human milk, colostrum contains:
A) Higher concentrations of lactose
B) Higher concentrations of fat
C) Higher concentrations of protein
D) Lower concentrations of growth factors
5. When are levels of human milk secretory IgA the highest?
A) The levels are constant throughout lactation
B) In the first 24 hours after birth
C) When the baby reaches 6 months of age when it is time to add solid foods
D) At the end of the first year of the baby’s life
6. Human milk oligosaccharides (HMOs):
A) Serve as a prebiotic (food) to for the “good” bacteria in the baby’s gut
B) Serve as decoy receptors to prevent pathogens from attaching to the infant’s mucosal surfaces
C) Team up with good bacteria to produce sialic acid that helps grow the brain
D) All of the above
7. Human milk is a sterile product.
A) True
B) False
8. The main immunoglobulin (antibody) found in human milk is:
A) IgA (in the form of secretory IgA)
B) IgE
C) IgG
D) IgM
9. The whey to casein ratio in colostrum is:
A) 90:10
B) 60:40
C) 50:50
D) 20:80
10. Colostrum contains approximately 5 million living cells per mL. Which type cell makes up 90% of the white blood cells found in colostrum?
A) Lymphocytes
B) Eosinophils
C) Basophils
D) Macrophages
11. The time when a woman’s milk “comes in” is highly variable but the average time is:
A) 24-26 hours
B) 36-39 hours
C) 50-59 hours
D) 72-75 hours
12. Following the birth of the baby, the delivery of the placenta leads to a drop in:
A) Cortisol
B) Insulin
C) Progesterone
D) Prolactin
13. Medications taken by the mother pass more easily into colostrum than mature milk because of the gaps between lactocytes. These gaps are tightened up by the time mature milk is produced.
A) True
B) False
14. Colostrum does contain fat, just not as much as mature milk.
A) True
B) False
Answer Key
1) A 2) A 3) B 4) C 5) B 6) D 7) B 8) A 9) A 10) D 11) C 12) C
13) A
14) A (See the table below for a comparison of colostrum and mature milk.)
“The unique feature of human milk is that every component examined plays some extra-nutritional role. The elegance of the system is remarkable – the more so the more we learn about it.” J. Hopkinson
Tema #6. Calostro Parte 5: Comprueba tus conocimientos
Por favor, ten en cuenta que The Lactation College no tiene ninguna información privilegiada sobre las preguntas que se harán en ningún examen IBCLC. Todas las preguntas de la sección Comprueba tus Conocimientos se basan en la información que se encuentra en las publicaciones de The Lactation College sobre el tema.
Esta sección consiste en 14 preguntas con las respuestas publicadas al final.
1. ¿A las cuántas semanas de gestación aproximadamente comienza la secreción de calostro?
A) 16 semanas
B) 26 semanas
C) 32 semanas
D) 36 semanas
2. La función principal del calostro es protectora.
A) Verdadero
B) Falso
3. En las primeras 24 horas después del nacimiento, la cantidad media de calostro producida es:
A) 27 mL
B) 37 mL
C) 47 mL
D) 57 mL
4. En comparación con la leche humana madura, el calostro contiene:
A) Mayores concentraciones de lactosa
B) Mayores concentraciones de grasa
C) Mayores concentraciones de proteínas
D) Menores concentraciones de factores de crecimiento
5. ¿Cuándo son más altos los niveles de IgA secretora en la leche humana?
A) Los niveles son constantes durante toda la lactancia
B) En las primeras 24 horas después del nacimiento
C) Cuando el bebé alcanza los 6 meses de edad y es el momento de añadir alimentos sólidos
D) Al final del primer año de vida del bebé
6. Los oligosacáridos de la leche humana (HMO):
A) Sirven de prebiótico (alimento) para las bacterias "buenas" del intestino del bebé
B) Sirven como receptores señuelo para evitar que los patógenos se adhieran a las superficies de la mucosa del bebé
C) Forman equipo con las bacterias buenas para producir ácido siálico que ayuda al crecimiento del cerebro
D) Todas las anteriores
7. La leche materna es un producto estéril.
A) Verdadero
B) Falso
8. La principal inmunoglobulina que se encuentra en la leche humana es:
A) IgA (en forma de IgA secretora)
B) IgE
C) IgG
D) IgM
9. La proporción entre suero y caseína en el calostro es:
A) 90:10
B) 60:40
C) 50:50
D) 20:80
10. El calostro contiene aproximadamente 5 millones de células vivas por mL. ¿Qué tipo de célula constituye el 90% de los glóbulos blancos que se encuentran en el calostro?
A) Linfocitos
B) Eosinófilos
C) Basófilos
D) Macrófagos
11. El tiempo de "subida de la leche" de una mujer es muy variable, pero el tiempo medio es:
A) 24-26 horas
B) 36-39 horas
C) 50-59 horas
D) 72-75 horas
12. Tras el nacimiento del bebé, el desprendimiento de la placenta provoca un descenso de:
A) Cortisol
B) Insulina
C) Progesterona
D) Prolactina
13. Los medicamentos que toma la madre pasan más fácilmente al calostro que a la leche madura debido a los espacios entre los lactocitos. Estas brechas se estrechan cuando se produce la leche madura.
A) Verdad
B) Falso
14. El calostro contiene abundantes cantidades de proteína, principalmente IgA secretora. El calostro contiene grasa, pero no tanta como la leche madura.
A) Verdad
B) Falso
Clave de respuestas
1) A 2) A 3) B 4) C 5) B 6) D 7) B 8) A 9) A 10) D 11) C 12) C
13) A 14) A
"La característica única de la leche humana es que cada uno de los componentes examinados desempeña alguna función extra-nutricional. La elegancia del sistema es notable, tanto más cuanto más aprendemos sobre él". J. Hopkinson