Here are 14 questions to Test Your Knowledge on carbohydrates in human milk. Remember that the IBCLC exam is an entry level exam, so I am providing the basics and not getting too deep into the weeds. Just the facts! The answers are provided at the end.
1. Lactose is a disaccharide, meaning it is made up of two sugars. The two sugars are:
A) Fructose and glucose
B) Glucose and galactose
C) Sucrose and glucose
D) Fructose and galactose
2. The milk of what mammal contains the highest amount of lactose?
A) Camel
B) Cow
C) Human
D) Walrus
3. Lactose is made from glucose in the blood. Where does the synthesis of lactose that is found in human milk occur?
A) In the lactocytes in the breast tissue
B) In the mother’s gastrointestinal tract
C) In the mother’s lymph nodes
D) In Peyer’s Patches in the mother’s gut
4. Lactose is the most stable component of mature human milk.
A) True
B) False
5. The enzyme that breaks down lactose is:
A) Amylase
B) Peptidase
C) Transaminase
D) Lactase
6. The lactose in human milk helps absorb calcium.
A) True
B) False
7. Approximately how many HMOs have been identified in human milk?
A) 50
B) 100
C) 150
D) 200
8. Where are the HMOs that are found in human milk made?
A) In the lactocytes in the breast tissue
B) In the mother’s blood circulation
C) In the mother’s lymph nodes
D) In Peyer’s Patches in the mother’s gut
9. A compound in food that induces the growth or activity of beneficial bacteria in the gut microbiome is called:
A) Dietary fiber
B) Antioxidant
C) Prebiotic
D) Probiotic
10. Human milk oligosaccharides (HMOs):
A) Serve as a prebiotic for the “good” bacteria in the baby’s gut
B) Act as decoy receptors to prevent pathogens from attaching to the infant’s mucosal surfaces
C) Team up with good bacteria to produce sialic acid that helps grow the infant’s brain
D) All of the above
11. HMOs are believed to protect premature infants from necrotizing enterocolitis (NEC).
A) True
B) False
12. Human milk is composed of 85% water. After that, the most abundant solid components in human milk are:
A) #1 lipids, #2 lactose, #3 HMOs
B) #1 lactose, #2 lipids, #3 HMOs
C) #1 protein, #2 lactose, #3 lipids
D) #1 minerals, #2 lactose, #3 lipids
13. Lactose and human milk oligosaccharides both provide 4 kcal of energy per gram.
A) That is a true statement.
B) That is a false statement.
14. Which carbohydrate is found in human milk?
A) Lactose
B) Oligosaccharides
C) Glycoconjugates
D) All of the above
Answer Key:
1) B 2) C 3) A 4) A
5) D 6) A 7) D 8) A
9) C 10) D 11) A 12) B
13) B 14) D
Just a reminder where we are at!
Tema 8. Carbohidratos Parte 3: Comprueba tus conocimientos
Aquí tienes 12 preguntas para poner a prueba tus conocimientos sobre los carbohidratos en la leche humana con las respuestas al final.
1. La lactosa es un disacárido, es decir, está formada por dos azúcares. Los dos azúcares son:
A) Fructosa y glucosa
B) Glucosa y galactosa
C) Sacarosa y glucosa
D) Fructosa y galactosa
2. ¿La leche de qué mamífero contiene la mayor cantidad de lactosa?
A) Camello
B) Vaca
C) Humana
D) Morsa
3. ¿Dónde se produce la lactosa que se encuentra en la leche humana?
A) En los lactocitos del tejido mamario
B) En la circulación sanguínea de la madre
C) En los ganglios linfáticos de la madre
D) En las placas de Peyer del intestino de la madre
4. La lactosa es el componente más estable de la leche humana madura.
A) Verdadero
B) Falso
5. La enzima que descompone la lactosa es:
A) Amilasa
B) Peptidasa
C) Transaminasa
D) Lactasa
6. La lactosa de la leche humana ayuda a absorber el calcio.
A) Verdadero
B) Falso
7. ¿Aproximadamente cuántos HMO se han identificado en la leche humana?
A) 50
B) 100
C) 150
D) 200
8. ¿Dónde se fabrican los HMO que se encuentran en la leche humana?
A) En los lactocitos del tejido mamario
B) En la circulación sanguínea de la madre
C) En los ganglios linfáticos de la madre
D) En las placas de Peyer del intestino de la madre
9. Un compuesto de los alimentos que induce el crecimiento o la actividad de las bacterias beneficiosas del microbioma intestinal se llama
A) Fibra en la dieta
B) Antioxidante
C) Prebiótico
D) Probiótico
10. Los oligosacáridos de la leche humana (HMO):
A) Sirven de prebiótico para las bacterias "buenas" del intestino del bebé
B) Actúan como receptores señuelo para evitar que los patógenos se adhieran a las superficies de la mucosa del bebé
C) Colaboran con las bacterias buenas para producir ácido siálico, que ayuda al crecimiento del cerebro del bebé
D) Todas las anteriores
11. Se cree que las HMO protegen a los bebés prematuros de la enterocolitis necrotizante (ECN).
A) Verdadero
B) Falso
12. ¿Qué carbohidrato se encuentra en la leche humana?
A) Lactosa
B) Oligosacáridos
C) Glicoconjugados
D) Todos los anteriores
Clave de respuestas:
1) B 2) C 3) A 4) A
5) D 6) A 7) D 8) A
9) C 10) D 11) A 12) D